Mákszezon Zalában- Virágzik a mák Milejszeg határában

Tavalyi évben két cikk is megjelent a Zalai Hírlapban, ami a mákaratás és a tökmagbetakarítás előtt készült és Győrffy István gyönyörű fényképeivel illusztrált.
Május végén Milejszeg határa már több éve gyönyörű lila színben pompázik, köszönhetően a mákvirágzásnak. Saját termesztésű mákból , már 6 éve sajtoljuk a mákolajat. A mákvetés sikeressége több összetevőn is múlik, a pontos vetés, betakarítás, a megfelelő klíma és időjárás, valamint a gondos odafigyelés a legfontosabbnak tekinthető.
Aprómag-vetőgéppel kell vetni, hektáronként 0,7kg- 1,5kg mákot kell vetni. A máknak két fajtája van a tavaszi és az őszi. Őszi mákot vetünk, amit ősszel kell elvetni, május közepe után virágzik és július elején kell learatni, a betakarítás a sima gabonakombájnnal történik megfelelő beállítással. Az étkezési mák termesztése nagyon szigorú szabályokhoz van kötve, a tenyészidő folyamán folyamatos kapcsolatban állunk az illetékes hatósággal.
A mák termesztési technológiát az éves során saját magunk tökéletesítettük, a Nyugat-Dunántúli időjáráshoz, domborzathoz és a termőföld adottságaihoz igazítva. A mák tisztítása és rostálása nagyon komoly szakértelmet igényel, hogy elválasszuk az apró magtól a héjdaraboktól, ezt egy speciális rostán kell végezni. Minőségi termék csak úgy nyerhető, ha ezek a lépések meg vannak. Régen ezt a folyamatot mosással szokták megoldani.
Azért kezdtük el a mákot saját magunk termeszteni, hogy ezáltal a legjobb minőségű mákolajat kaphassuk, a saját magunk által termesztett mákból. Fontosnak tartjuk a vásárlóink visszajelzéseit, akik hazai és minőségi mákból készített mákolajat keresnek. Mi pedig arra törekszünk, hogy csak a legjobb minőségi alapanyagot használjuk fel minden olajunk sajtolásánál.
A tejes cikk elolvasható:
A mákföldről készült galéria megtekinthető: